31 May 2011

Høydepunkter fra årets Haute Routesesong

Aldri før har flere gått Haute Route med Breogfjell enn i 2011. Her kommer en smakebit på bildene fra noen av turene.




Fransk eclair til dessert på Vignetteshytten :)
Foto: Per Magne Bakke

På vei opp mot Col de Momin med Mont Blanc
massivet i bakgrunnen
Foto: Per Magne Bakke


Col des Ecandies, med nedkjøringen ned
Val d'Arpette til Champex i vente :)
Foto: Per Magne Bakke





Det er ikke alltid bare sol og pent vær. Her er tindevegleder Ken Pettersen i ruskevær på Argentierebreen, dag 2. Foto: Halvor Dannevig



Hm??



På vei opp fra Lac Dix, endelig sol! Foto: Halvor Dannevig



På vei opp til Col de Brulé. Foto: Halvor Dannevig



Stemningsbilde fra Trienthytta. Foto: Bjørn Kruse



Utsikt fra Trient Hytta dag 2



Utsikt fra Trienthytta dag 2. Foto: Bjørn Kruse



Siste dagen og en flott nedkjøring under Matterhorn. Foto: Bjørn Kruse



Opp Muir de Serpentine, dag 5. Foto: Bjørn Kruse

16 May 2011


SOL SOMMER OG SNØ!!!


Imens andre begynner og tenke på campingvogna, diskuterer farge på årets grilldress, stresser etter barnevakt i skoleferien, tar breogfjell det helt med ro og nyter lange fine dager i den Norske fjellheimen. (foto 1: tid for skrøner på toppen før nedkjøringen)





Spesielt på Vestlandet er det fortsatt masse snø. Og den snøen er som bestillt for lange fine nedkjøringer, forholdene er gjevnt over superstabile. Er du og kompisene som oss, fortsatt ikke lei av snø og grom skikjøring?

BLI MED BREOGFJELL PÅ TUR.
Vi vet om det virkelig gode nedkjøringene, den gode snøen. Secret spot? så absolutt. Mulig vi kan dele ;) Ta kontakt så stikker vi på tur med en av breogfjell sine førere
(foto 2: Bjørn får go`feelingen)





(foto 3 toppflanken 700 høydemeter fantastisk vårsnø, specially for us) Vi tok denne turen 3 ganger på samme dag, føret var episk.

Vi står nok på ski til langt ut i juni i år.



Frister det bretur eller et klatrekurs?
Breogfjell har tilbud hele sommeren igjennom, forespørsel: post@breogfjell.no

Snakkes :)

09 May 2011

HIGH CAMP 2011

Årets High Camp på Turtagrø er over og vel gjennomført. Over 600 betalende topptur entusiaster har virkelig storkost seg rundt Hurrungane vest i Jotunheimen. Dette var tiende gang Fri Flyt arrangerer High Camp og Breogfjell har også i år hatt ansvaret for det organiserte og guidede turene under arrangementet. Alle turene som ble satt opp har vært fulltegnet. (foto: Bjørn Kruse)





Vi gikk på tur med gjester både fredag lørdag og søndag, føret var litt hardt fredagen, men lørdag og søndag fikk vi super vårsnø, og det ble meldt om fornøyde hyl når glade skifolk kom dansende nedover fjellsiden. Yr hadde meldt om skiftende vær, men bommet kraftig og serverte oss sol fra lunsjtid hver dag. Perfekt. Vi hadde føring på kjente og kjære fjell som Store Ringstind, Dyrhaugstindane, Lauvnosi, Storebjørn, Kalven, Vangsen, Steindalsnosi og Fanaråken. Kunne du tenkt deg en tur på noen av disse fjellene eller andre, med guide? Ta kontakt med oss på: post@breogfjell.no
(foto: Bjørn Kruse)

18 April 2011

Fem dager - seks 4000 metere

Våren i Alpene byr på gode muligheter for å bestige 4000 meter topper på ski. 12.-17 april 2011 var Breogjell på tur med fire deltagere i området rundt Saas Fe og Zermat. I løpet av fem dager var vi på seks 4000 meter topper, inkludert Monte Rosa (4563 moh)

Første dagen tok vi gondolbanen fra Saas Fe og gikk på Strahlhorn (4190 moh). Været ble gradvis dårligere, men vi kom oss likefullt på toppen. Da var det digg å komme seg ned på Brittaniahytta (ca 3000 moh), hvor vi skulle ha base de neste to dagene.

Dag to: På vei opp Allalinbreen, for andre dag på rad. Denne dagen var målet Rimpfischhorn (4198 moh). Temperaturen hadde fallt dramatisk i løpet av natten og lå mellom - 15 og - 20 C.

Lunch rett under toppen på Rimpfischhorn. De siste 100 meterne byr på lett klatring. Vi kom desverre ikke helt opp på topppunktet da det blåste kraftig og temperaturene rundt - 15 C. 

Dag tre gikk vi over Allalinpasset til Zermatt.
 
Dag fire: På toppen av Breithorn (4164 moh), Matterhorn i bakgrunnen. Denne toppen tas raskt på ski fra heisstasjonen på Kleine Matterhorn.

Deretter gikk turen opp på Pollux (4092 moh). Først snøklatring opp renne, så 40 meter med lett klippeklatring og så hundre meter snøegg til topps.

Dagen ble rundet av med nedkjøring av Swartztorbreen..

.. og en kort oppstigning til Monte Rosahytta (2883 moh). Den nye Monte Rosa hytta stod ferdig i 2009 og er en attraksjon i seg selv. Den er et resultat av en designkonkurranse på ETH Zürich (den sveitsiske teknologiske høgskole), er hundre prosent selvforsynt med energi og har en spektakulær arkitektur.

Dag 5. Morgenstemning på Grenzgletcher. Matterhorn i bakgrunnnen. Dagens turmål er to av toppene i Monte Rosa massivet: Zumsteinspitze og Signalkuppe.

Zumsteinspitze (4563 moh)

Signalkuppe (5435 moh)

Halvor finner noen svinger i pudder på veg ned fra Monte Rosa. Liskam i bakgrunnen.

30 January 2011

Skredalarmen gikk på toppturkurs

Deltagerne på Breogfjell og Ute-magasinets toppturkurs i Hemsedal fikk en dramatisk avslutning på kurset når en gruppe skikjørere løste ut et skred i nærheten av der toppturkursdeltagerne øvde på skredredning.
Det var deltagere og velgedere på et skredkurs i regi av Fimbul Jostedal som oppdaget skredet, som gikk noen hundre meter øst for toppen Svarthetta i Grøndalen nær Hemsedal. og ringte kursleder Halvor Dannevig på Breogfjellkurset. Politi ble varslet, og kursdeltagere og vegledere spurtet det de klarte 120 høydemeterne opp til henget der skredet gikk. Vegleder Bjørn Kruse og to kursdeltagere søkte raskt gjennom skredet med sender mottagere, samtidig som Halvor organiserte de andre kursdeltagerne til et overflate søk. Det ble raskt klart at det ikke var signal på sender-mottager eller funn i overflaten. Samtidig ble det funnet skispor ut av skredet. Etterhvert kom vegledere fra Fimbuls kurs til stedet, og i felleskap fikk vi sporet opp de skiløperne som hadde utløst skredet. Politiet ble varslet om at ingen var tatt i skredet, men luftambulansen var allerede på vei og satte meiene såvidt i bakken en liten time etter at alarmen gikk.

Helgen var forøvrig preget av mye vind og det var meldt storm styrke i fjellet på lørdag. Denne dagen ble derfor brukt i skogen rundt Hulbakstølen. Les mer om skredet på NRK.no: http://www.nrk.no/nyheter/1.7485406  
Deltagere på toppturkurset i skredet under Svarthetta. De har nettopp avsluttet overflatesøket, og skikjørerne som utløste skredet har gitt beskjed om at alt er OK.

Bruddkanten var rundt to meter høy, helningsgraden 35, og det svake laget som forårsaket brudd er rennsnølaget som ble dannet under kuldeperioden tidligere i vinter.  

Veglederne Roger Vigdal, fra Fimbul, og Bjørn Kruse, for anledninge for Breogfjell, kan koste på seg et smil når det er klart at ingen ble tatt i skredet.

Luftambulansen kom, med hundekvipasje.

Lørdag blåste det storm på snaufjellet, så en levegg må bygges før lunchen kan inntas.
Kompresjonstest. Flere flak løsner ved liten tillegsbelastning

Ikke snakk om å gå over tregrensa i denne vinden.



Bjørn tester stabiliteten i et lite heng.

09 January 2011

Skredkurs i Hemsedal på ny og usikker snø

Første helgen i det nye året fant 12 ski- og toppturinteresserte kursdeltagere veien til Hemsedal og skredkurs med Breogfjell. Halvor Dannevig og Jørgen Aamot var veiledere. Det hadde dumpet i tre dager før kurset startet, og bra var det for i Hemsedal har det vært lite snø så langt denne vinteren. Desverre har kulda som har vært ført til massiv rennsnødannelse, så med den nye snøen som kom ble snødekket svært ustabilt. Dette fikk vi utforsket til gangs under kurset.

Snødekket undersøkes

Lagdeling påvises

Og Jørgen finner ut at lagene er dårlig bundet


Drønn i snøen og mange sprekker forteller om et ustabilt snødekke

Men i skogen fant vi trygg og fin snø!

Tidligere turer