30 January 2011

Skredalarmen gikk på toppturkurs

Deltagerne på Breogfjell og Ute-magasinets toppturkurs i Hemsedal fikk en dramatisk avslutning på kurset når en gruppe skikjørere løste ut et skred i nærheten av der toppturkursdeltagerne øvde på skredredning.
Det var deltagere og velgedere på et skredkurs i regi av Fimbul Jostedal som oppdaget skredet, som gikk noen hundre meter øst for toppen Svarthetta i Grøndalen nær Hemsedal. og ringte kursleder Halvor Dannevig på Breogfjellkurset. Politi ble varslet, og kursdeltagere og vegledere spurtet det de klarte 120 høydemeterne opp til henget der skredet gikk. Vegleder Bjørn Kruse og to kursdeltagere søkte raskt gjennom skredet med sender mottagere, samtidig som Halvor organiserte de andre kursdeltagerne til et overflate søk. Det ble raskt klart at det ikke var signal på sender-mottager eller funn i overflaten. Samtidig ble det funnet skispor ut av skredet. Etterhvert kom vegledere fra Fimbuls kurs til stedet, og i felleskap fikk vi sporet opp de skiløperne som hadde utløst skredet. Politiet ble varslet om at ingen var tatt i skredet, men luftambulansen var allerede på vei og satte meiene såvidt i bakken en liten time etter at alarmen gikk.

Helgen var forøvrig preget av mye vind og det var meldt storm styrke i fjellet på lørdag. Denne dagen ble derfor brukt i skogen rundt Hulbakstølen. Les mer om skredet på NRK.no: http://www.nrk.no/nyheter/1.7485406  
Deltagere på toppturkurset i skredet under Svarthetta. De har nettopp avsluttet overflatesøket, og skikjørerne som utløste skredet har gitt beskjed om at alt er OK.

Bruddkanten var rundt to meter høy, helningsgraden 35, og det svake laget som forårsaket brudd er rennsnølaget som ble dannet under kuldeperioden tidligere i vinter.  

Veglederne Roger Vigdal, fra Fimbul, og Bjørn Kruse, for anledninge for Breogfjell, kan koste på seg et smil når det er klart at ingen ble tatt i skredet.

Luftambulansen kom, med hundekvipasje.

Lørdag blåste det storm på snaufjellet, så en levegg må bygges før lunchen kan inntas.
Kompresjonstest. Flere flak løsner ved liten tillegsbelastning

Ikke snakk om å gå over tregrensa i denne vinden.Bjørn tester stabiliteten i et lite heng.

No comments:

Post a Comment

Tidligere turer